Purentalihas­hieronta Turku (TMD-terapia)

Jos kärsit purentalihasten ongelmista, tule ammattitaitoiseen purentalihashierontaan Modern Movement Cliniciin Turun Verkahoviin. Meillä erikoistuneet purentavaivoihin ovat Laura-Elina Halttu, Eero Aaltonen ja Eetu Koivisto. Varatessasi verkosta aikaa löydät purentalihashieronnan omana palveluna tai voit varata Osteopaatin vastaanottoajan.

Purentalihashieronta hinnasto

Varatessasi osteopaatille purenta-aikaa hinta määräytyy osteopatian hinnaston mukaan.

Purentalihashoitoa tarjoavat ammattilaiset

Eero

Eero Aaltonen

Osteopaatti | Fysiikkavalmentaja

Eetu

Eetu Koivisto

Osteopaatti

IMG_0733_Fotor

Laura-Elina Halttu

koulutettu hieroja / personal trainer

Mitä purentalihashieronnassa tehdään?

Hoidossa käsitellään purentalihasten lisäksi kasvojen, kaulan ja pään alueen lihaksistoa, jotka vaikuttavat merkittävästi purentaelimistöön. Suun sisäpuolelta käsittely voi tuntua monista jännittävältä ja siksi aina ennen hoidon alkua käydään potilaan kanssa yhdessä läpi mitä hoitoon sisällytetään. Alkuhaastattelu on aina tärkeä osa hoitokokonaisuutta, jotta voidaan saada tarkempi arvio, mitkä tekijät vaikuttavat ongelmaan.

Milloin purentalihaksia olisi hyvä käsitellä?

Jos olet kärsinyt yllä mainituista oireista, niin purentalihashieronta voisi olla hyvä vaihtoehto, josta aloittaa vaivan hoito. Purentalihashierontaan voi kuitenkin tulla kuka tahansa, vaikka ei olisikaan mitään suurempia kiputiloja. Se voi olla hyvä keino rentouttaa kehoa ja mieltä.

Yleisimpiä oireita ovat:

  • Purentalihasten ja leukanivelten kipu
  • Kivut kasvojen ja korvien alueella
  • Päänsärky ja niskakipu
  • Liikkeen rajoittuneisuus leukanivelissä ja kaularangassa
  • Alaleuan liikehäiriöt
  • Leukojen niveläänet: rahina ja suhina
  • Korvien tinnitus
  • Palan tunne kurkussa
  • Huimaus
  • Leukanivelalueen väsyminen syödessä

Purentaelimistön häiriöiden aiheuttamat kivut

Purentaelimistön toimintahäiriöissä (TMD) kipua kuvaillaan usein jomottavaksi, tylpäksi ja häiritseväksi. Kivulle tyypillistä on, että se tuntuu toispuoleisena, kipu vaihtelee vuorokaudenajan mukaan ja se provosoituu helposti kylmästä, vedosta ja pureskelusta. TMD-oirekuvaan liittyy usein myös lisääntynyttä päänsärkyä, niskakipua ja väsymystä. TMD- vaivat voidaan jaotella lihasperäisiin, nivelperäisiin ja näiden yhdistelmiin. Diagnoosi perustuu kattavaan kliiniseen tutkimukseen ja oireiden selvittämiseen.

Mitä TMD on?

TMD-lyhenne tulee englannin kielestä temporomandibular disorders. TMD on yhteisnimitys purentaelimistön toimintahäiriöille sekä sairaus- ja kiputiloille leukanivelissä, purentalihaksissa tai hampaistossa.
Kyseessä on toiseksi yleisin tuki- ja liikuntaelinvaiva kroonisen alaselkäkivun jälkeen. TMD-terapiassa pyritään vähentämään purentaelimistön jäykkyyttä, kipua ja kuormitusta esimerkiksi hieronnalla, mobilisaatiolla tai akupunktiolla. Toimintakyvyn parantamiseen suunnitellaan myös yksilöllisiä harjoitteita ja muita kivunhallintamenetelmiä. Halutessasi laajempaa tutkimusta suosittelemme varaamaan ajan Osteopaatin vastaanotolle.

Purentaelimistön toimintahäiriöt

TMD-vaivat ovat yleisiä ja oireille altistavia tekijöitä ovat esimerkiksi anatomiset tekijät, purentavirheet, bruksismi (hampaiden narskuttelu), leukanivelartroosi, niska-hartiaseudun kivut ja stressi. Näistä kuitenkin yleisin oireiden aiheuttaja on pitkittynyt emotionaalinen stressi, joka ilmenee usein purenta- ja niskahartialihaksiston kohonneena lepojännityksenä sekä yö- tai päiväsaikaan ilmenevänä hampaiden yhteen puremisena tai narskutteluna (bruksismi). Huomattavasti harvemmin oireiden taustalla on rakenteellisia ongelmia, kuten artroosia tai muita anatomisia häiriöitä. Rakenteelliset seikat astuvat rooliin enemmän silloin, kun taustalla on purentaelimistön jokin fyysinen trauma (isku kaatumisesta tai väkivallasta ym.).

Yhteistyössä