Naprapatia
Tervetuloa naprapaatin vastaanotolle! Olet tervetullut omana itsenäsi hoidattamaan kiputiloja, lisäämään liikkuvuutta, parantamaan suorituskykyä tai muuten vain hakemaan rentoutusta. Alta pääset tutustumaan tarkemmin naprapatiaan yhtenä tuki- ja liikuntaelinvaivojen ammattialana, sekä siihen, mitä voit vastaanotolta odottaa!
Naprapaatti on tuki- ja liikuntaelinsairauksien tutkimiseen, hoitoon ja ennaltaehkäisyyn erikoistunut ammattihenkilö. Suomessa naprapaatiksi opiskellaan Kotkassa ja opinnot vievät 4 vuotta. Naprapaatin hoito pohjautuu länsimaiseen lääketieteeseen ja nykypäivän tutkimusnäyttöön. Naprapaatilla on vahva anatomian ja fysiologian osaaminen, tämän lisäksi naprapaatti on perehtynyt urheilulääketieteeseen. Sana naprapaatti tulee sanoista ”napravit” (tšek. = korjata) ja ”pathos” (kre. = kipu)

Naprapaatit
Naprapaatti tutkii ja hoitaa:
- Selkäkipua
- Niska-hartiakipua
- Ylä- ja alaraajaoiretta
- Radikulaarikipua
- Päänsärkyä
- Huimausta
- Leuka- ja purentakipua
- Urheiluvammoja
- Leikkauksen jälkeistä kuntoutumista
Vastaanotolle tullessanne naprapaatti haastattelee ja tutkii teidät kattavasti. Tutkimisessa naprapaatti käyttää työkaluina neurologisia testejä (refleksit, ihotunto, tasapaino, motoriikka, lihasvoima ym.), nivelen liikkuvuustestejä, palpaatiota (käsin tunnustelua) ja liikeanalyyseja. Lisäksi naprapatia voi sisältää kuvantamistutkimusten (magneetti- ja röntgenkuvat) tulkitsemista. Naprapaatti tuntee patologiset tilat, tyypilliset työ- ja urheiluperäiset vammat sekä eri ikäisten ihmisten tuki- ja liikuntaelinvaivat.
Naprapaatti pyrkii selvittämään vaivanne juurisyytä. Tarpeen vaatiessa naprapaatti ohjaa potilaan asianmukaisiin jatkotutkimuksiin.
Tärkeä osa kokonaisvaltaista hoitoanne on myös kuntouttavan harjoittelun ohjaaminen, näin pystyt itse vaikuttamaan toimintakykysi edistämiseen. Kuntouttava harjoittelu pitää sisällään esimerkiksi liikkuvuusharjoitteita, liikkeen kontrollin harjoitteita, lihasten ja jänteiden kestävyyttä sekä voimaa lisääviä harjoitteita. Harjoitteet räätälöidään aina helposti toteutettaviksi, joten vahvistaaksenne kehoanne ei teidän tarvitse erikseen lähteä esimerkiksi kuntosalille.
Naprapaatin työkaluihin kuuluu manuaaliterapia vahvasti. Naprapaatti käyttää mobilisointi- ja manipulaatiotekniikoita tilanteen edellyttävällä tavalla. Manipulaatiossa niveleen tuotetaan nopea impulssi, jonka seurauksena nivelen liikelaajuus saadaan kasvatettua. Manuaaliterapiaan kuuluu lisäksi erilaiset venytystekniikat ja lihaksen trigger-pisteiden käsittely.